Fysiotherapeuten zien in de eerste weken van het nieuwe jaar traditiegetrouw een toename van het aantal sportblessures. Nederlanders gaan vanwege de goede voornemens weer fanatiek sporten. Het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapeuten (KNGF) waarschuwt echter voor zogenoemde nieuwjaarsblessures.
Vanwege de goede voornemens is het topdrukte in de sportscholen. Goed, maar volgens Het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapeuten (KNGF) niet zonder risico’s. Fysiotherapeuten zien ook dit jaar weer allerlei blessures, vooral bij te fanatieke, maar onervaren sporters.
“Er is niets mis met goede voornemens”, zegt sportfysiotherapeut Jeffrey Jansen. “Bewegen is hartstikke gezond. Wij adviseren echter wel het sporten op te bouwen om blessures te voorkomen. Bovendien, een beginnende sporter die snel geblesseerd raakt, gaat nadat hij is hersteld vaak niet meteen weer sporten. De goede voornemens zakken dan weg.” Nieuwjaarsblessures zijn volgens de sportfysiotherapeut gemakkelijk te voorkomen.
1. Begin met één keer per week.
Wie niet gewend is om te sporten, kan het best rustig beginnen. Één keer per week sporten is een uitstekend begin. Wacht na het sporten rustig twee, drie dagen af om te kijken wat het met je lichaam doet. Voornemens van meteen drie, vier keer per week sporten zijn niet goed. Het is een fabeltje dat sporten pas bij drie keer per week effect heeft. Van nul naar één keer per week is zeer effectief. Vuistregel is: ‘Je moet morgen hetzelfde kunnen doen als vandaag.’ Als je morgen niet kunt doen wat je vandaag deed, is het niet goed.
2. Stel een realistisch doel.
Wees realistisch. Niet alleen als het gaat om het aantal keren sporten per week, maar ook om het resultaat dat je wilt behalen. Een onrealistische doelstelling om bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid kilo’s kwijt te raken, vergroot de kans op blessures. Maar is voor een beginner ook bijna niet vol te houden. En een doelstelling niet halen, werkt vaak demotiverend.
3. Kies een sportschool met goede begeleiding.
Veel sportscholen hebben nieuwjaarsacties, waardoor het rond deze tijd erg druk kan zijn. De begeleiding is in deze piekperioden niet altijd en overal even goed. Terwijl goede begeleiding essentieel is om blessures te voorkomen, zeker bij sporten als fitness. Het kan daarom verstandig zijn een sportschool te kiezen waar een sportfysiotherapeut of een sportarts werkt en die om advies te vragen.
4. Begin met een warming-up.
Onervaren sporters slaan dit vaak over, maar het is o zo belangrijk: warming-up vóór het sporten. Spieren opwarmen zorgt er ook voor dat je minder last krijgt van spierpijn. Spierpijn is niet erg, maar ‘hoe meer hoe beter’ is een misvatting.
5. Varieer.
Als je al meerdere keren per week wilt sporten, varieer dan. Bepaalde sporten zoals fietsen en hardlopen kunnen in principe dagelijks worden beoefend. Daarvoor geldt wel: opbouwen. En blijf jezelf afvragen: voelt dit lekker aan? Elke dag fitnessen is niet verstandig, al kan dat worden opgelost door elke dag andere spiergroepen te trainen.